Clever design concepts for a small space

Friday, July 04, 2014 in Case Studies

Clever design concepts for a small space

The brief:

This renovation was a complete gutting of an apartment for a bachelor in Bondi that overlooks Tamarama and Bondi Beach and is a successful collaboration of designer (Entrance Hall) and builder.

The brief was to make it cool, contemporary, yet still retain a “beach feel.”

The apartment hadn’t been touched since it was built and took 6 weeks to complete.

Images of before and during the build…


The build: 

“This was a whole renovation involving new kitchen, bathroom and bedrooms.

First off, we knocked down some non-structural walls and ripped out the dropped ceilings to expose the original, higher ceilings.

We re-lined all the walls and ceilings in the apartment and cut out the door heads to have full-sized, floor to ceiling doors.

The bathroom was demolished, then we rendered and tiled all walls, plus added a cavity sliding door. And for the new kitchen we installed a bi-folding balcony door.

We lined the floor throughout with a soundproofing mat and installed engineered semi-solid limed oak board, 220mm wide.”

(Steve Ellis, Foreman/Carpenter, HY's Renovations)

Key design elements:

“We changed the whole kitchen layout and demolished the central wall that closed in the space which really brought an open plan feel to the small living space.

Keeping the existing plumbing points was a good cost-saving option for the bathroom. The layout worked so why change it?! A simple surface make-over was all that was required. 

The detail was what counted with the design.

The joinery was all oak timber with white polyurethane satin finish cabinets and custom detailing on all the handles.

For the marble mosaics in the bathroom we chose a light grey grout between the tiles which worked really nicely - always do this for cleaning purposes!” 

(Sarah Roach, Creative Director, Entrance Hall)

Challenges: 

“There weren’t really any to be honest" says Sarah, "the job ran very smoothly (thanks to HY’s!!)"

"I guess the funny thing was the toilet pipe from upstairs stuck through the ceiling (discovered after demolition) We had to come up with a neat solution and box it out incorporating a strip light recessed from Light Project – no-one will ever know!

Small spaces always create a challenge. To make the space feel bigger we placed the lounge on the back wall to face the kitchen. With the entertainment unit tucked under the kitchen island it worked perfectly. Careful placement of mirrors (splash back) also reflected the ocean into the room.”

For more insights from Sarah visit her guest blog in our Resources section.

Comments

No comments posted so far.

Comments are not allowed for this post